logo
 maja

Maja Hadžiomerović - osnivač, predsjednik

Maja je završila biologiju sa fokusom na neuro i biheviorijalne nauke na Bryn Mawr koledžu u Pensilvaniji i dobro je upoznata u rad sa neurodiverznom djecom. Pored interesa za ljudski mozak, aktivistica je za pitanja ljudskih prava i podržavala je napore koji sežu od misija za pomoć Haitiju do reformi javnog zdravstva u BiH.

Maja je tokom proteklih 16 godina jahala konje na 4 kontinenta i u mnogobrojnim zemljama. Njeno jahačko iskustvo proteže se od neuređenih terena u zemljama u razvoju do olimpijskih jahačkih terena svjetske klase. „Jahači nade“ Maji daju jedinstvenu priliku da kombinira znanje sa studija o mentalnim i psihičkim smetnjama sa njenom strašću za konjima kao i posvećenosti u radu s ljudima (posebno djecom) iz BiH. Prije mnogo godina, kao dijete izbjeglica sa vlastitim traumama, Maja je pronašla utočište u interakciji sa konjima. Sada, kao odrasla osoba, želi da pruži priliku drugim ljudima sa posebnim potrebama da iskuse emotivne i fizičke koristi programa terapijskog jahanja koje je trenutno dostupno uglavnom u razvijenim zemljama.

Senada Pekarić Muratović - osnivač, zamjenik predsjednika i izvršni direktor

Senada je apsolvenitica na fakultetu sociologije i političkih nauka. Počeci edukacije u konjičkim sportovima vezani su za Fondaciju Zemlja prijateljstva i mira instruktora Emina Muratovića. Nakon par godina odlazi na višegodišnji staž u Americi gdje i stiče premium certifikaciju za registriranog instruktora terapijskog jahanja dobivenu od North American Riding for the Handicapped Association– NARHA(Jahanje za osobe sa hendikepom Sjeverne Amerike), Certifikacija podrazumijeva znanje i sposobnost za kreiranje i implementiranja programa terapijskog jahanja za osobe sa hendikepom po najvišim standardima i do sada je jedina ove vrste u Bosni i Hercegovini. Radom sa paraolimpijskim jahačima Pensilvanije stiče licencu za trenera konjičkih paraolimpijskih igara.

Opšte konjičko znanje stekla je radom i stažom u vrhunskim jahačkim centrima u Pensilvaniji od kojih posebno izdvaja one u štali zvučnog Buce Davidsona i Marie Jakubaskou kroz koje i dobiva obuku od American Horsemanship Safety Organization koja zahtjeva napredno poznavanje treninga konja, jahačkih sposobnosti i poznavanja njege konja.

Zahvaljujući svom radu u Questu, terapijskoj oazi u Pensilvaniji i radu sa izvanrednim trenerom Sam Brownom, uživa u obuci posebne metode treninga konja natural horsemanship koja korisni potpuno prirodan pristup radu sa konjima i pruža mogućnost treniranja životinja sa ciljem maksimalne sigurnosti. Univerzitetska diploma poznavanja psihologije konja (Horse behaviour and psychology) i "Stable and Horse Management" zaokružuje znanje potrebno za uspješno vođenje terapijskog jahačkog programa u Bosni i Hercegovini.

Edwin Ford - Chairman of the Board of Directors

Ed je magistar sporta i tjelesnog odgoja. Proveo je 45 godina u obrazovanju kao učitelj, trener i ravnatelj škole. U periodu između 1972. i 1976. godine bio je trener gimnastike internacionalnog tima u pripremama za Olimpijse igre. Interes za terapijsko jahanje se javio kao rezultat odnosa njegovog posinka, koji ima cerebralnu paralizu sa Senadom P. Muratović, osnivačicom Jahača nade.

Emin Muratović - koordinator programa

Emin je profesor sporta koji je svoje univerzitetsko znanje usmjerava u odgoj mladih sportista kao i omasovljenje i podizanje kvaliteta jahačkog sporta u BiH-a kao cjeline. Njegova edukacija u konjaništvu počinje u Fondaciji Zemlja prijateljstva i mira gdje i počinje svoj profesionalni rad u konjičkim sportovima i odgaja najbrojniju generaciju kvalitetnih bosanskih takmičara. Nakon godina posvećenosti spomenutom radu odlazi na staž i dodatnu edukaciju u Francusku gdje svoj prirodni talenat nadograđuje sa visokokvalitetnim jahačkim i trenerskim znanjem u oblastima više Olimpijskih konjičkih disciplina. Svo stečeno znanje zaokruženo je Francuskom nacionalnom diplomom visokog Galopa 6.

Zajedno sa svojim kolegama iz Zemlje prijateljstva i mira, Emin prvi započinje rad sa konjima i osobama sa specijalnim potrebama i kroz taj rad pruža prvi osjećaj za urgentnost i potrebu zasebnog, specijaliziranog programa terapijskog jahanja za građane Bosne I Hercegovine. Danas je uključen u rad Jahača nade i fokusiran na unapređenje terapijskog i sportskog jahanja u BiH. 

nirvana

Nirvana Pištoljević

Nirvana je završila dodiplomski studij iz oblasti psihologije, te magistarski iz oblasti redovnog/specijalnog obrazovanja i primijenjene analize ponašanja; magistarski iz oblasti instrukcijskih praksi u specijalnom obrazovanju, magistarski iz oblasti biheviorizma i doktorski studij iz oblasti analize ponašanja.  Ona je pomoćnik direktora privatne istraživačke institucije koja radi sa djecom predškolskog uzrasta (neprofitna organizacija) Fred S. Keller, koja je specijalizovana za ranu intervenciju kroz integraciju, a povezana je sa Columbia univerzitetom.  Takođe je pomoćni profesor na postdiplomskom studiju pedagogije na Pedagoškom fakultetu Univerziteta Columbia.  Nirvana je izdala nekoliko istraživačkih radova u oblasti obrazovanja, bihevioralne nauke i jezičkog razvoja.

Elaine Ford: Member-at-large of the Board of Directors

Elaine je radni terapeut posljednjih 35 godina. Njeno profesionalno iskustvo je u gerijatriji,a povezanost sa terapijskim jahanjem je kroz hipoterapiju njenog sina koji ima cerebralnu paralizu. Njen privatni odnos sa Senadom P. Muratović je doveo do njene posvećenosti radu Jahača nade.

sandy

Sandy McCloskey

Sandy je odigrala ključnu ulogu u postanku Jahača nade. Osnivač je i predsjednik Quest therapeutic services inc, kao jednog od najprestižnijih centara za hipoterapiju i terapijsko jahanje u Americi koji osim stručnjaka sa vrha terapijskih ljestvica i besprijekorne infrastrukture posjeduje i prepoznatljivi kvalitet u stable menagementu i treningu konja. Sandy je fizioterapeut, hipoterapeut i specijalista u ranoj intervenciji i dugogodišnji jahač.  Njena uključenost u Jahače nade počinje upoznavanjem sa Senadom Pekarić i prihvaćanjem mentorstva u poljima terapijskog jahanja i hipoterapije. U godinama koje slijede Sandy i Quest su osim mentorskog centra postali i dom Senadi Pekarić pružajući joj edukativnu, materijalnu, resursnu podršku kao i prijateljstvo i ljubav koji su i dva glavna obilježja ovog perioda. Ideja, inicijativa i samo rođenje Riders of Hope-Jahača nade se desilo bas u Questu uz podršku brojnih prijatelja i svi oni, na čelu sa Sandy čine kumove Terapijskog jahanja za Bosnu i Hercegovinu!

Tanja Đozo - projekt menadžer i asistent instruktora terapijskog jahanja

Tanja je ekonomistica i vrhunska sportiskinja, trener karatea, plivanja, sportskog penjanja i jedini ženski član Gorske službe spašavanja. Njena ljubav prema konjima i jahanju započela je u Zemlji prijateljstva i mira uz trenera Muratović Emina. U Jahače nade je došla preko Konjičkog kluba „Pegasos” i trenutno djeluje kao asistent instruktoru terapijskog jahanja.

Merima Jakubović Grobović - asistent

Merima je mlada odgajateljica sa najzahtjevnijom karijerom-roditeljstvom nad dvogodišnjom djevojčicom.  Njen interes za rad Jahača nade izrasla je iz prijateljstva sa Senadom Pekarić a direktna korist iz dijagnoze koja joj je uspostavljenja odmah po rođenju njene djevojčice. Od 17 godine Merimin život uvjetuju misteriozne tegobe koje joj otežavaju profesionalni i lični napredak. Uprkos svemu, herojski uspijeva voditi normalan život sve do poroda nakon kojeg se njeno stanje naglo pogoršava i doktori proglašavaju dijagnozu - Multipla skleroze.  Nakon mjeseci šoka i nevjerice, Merima uspijeva svoju dijagnozu iskoristiti kao vjetar u leđa za kvalitetniji život, iskorištavanje svake sekunde istog kao i pomoć u radu Jahača nade i njihovog cilja o stvaranju Centra za terapijsko jahanje u kojem će oboljeli od Multipla skleroze naći aktivnosti koje će zadovoljiti njihove terapijske, sportske i rekreativne potrebe!

Zana Hadžiomerović - pro bono konsultant i savjetnik

Zana posjeduje B.A. degree matematke sa Bryn Mawr College, Pennsylvania. Trenutno radi za Credit Suisse strategijski kozzalting u New Yorku. Prije Credit Suisse,radila je menadžment konzalting za McKinsey & Co. u Budimpešti, Mađarska. Zana je velikodušno ponudila svoje usluge savjetovanja za Riders of Hope, od samog začetka i početne faze istraživanja tržišta do danas, kada razmišljamo o proširenju i jačanju našeg programa.  Zana se i sama bavi jahanjemi rodom je iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina.

Ismet Lisica – dizajner

Ismet je rođen u Bosni i Herecgovini gdje je i odrastao.  Trenutno je apslvent Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Njegov rad se proteže kroz niz oblasti, od grafičkog dizajna do filmske produkcije. Izlagao je radove u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, na Beogradskoj nedjelji dizajna, Assembly 05 sedmici dizajna u Gracu u Austriji, u UN-ovom globalnom sjedištu u New Yorku, i na međunarodnom festivalu Sarajevska zima. Razvijao je vizulene identitete i radio na kampanjama za klijente kao što su Međunarodi komitet Crvenog krsta, Međunarodna komisija za nestale osobe, Erasmus studentska mreža, UNICA, Dječiji pokret za kreativno obrazovanje i Britanski savjet. Ismet je dizajner Jahača nade.

 

 

get
get
contactus
contact mail studiolisica