logo
 


OSNOVNI PROGRAMI

Terapijsko jahanje

Terapijsko jahanje je metoda rehabilitacije i rekreacije široko priznata u svijetu, s mnogobrojnim pozitivnim posljedicama po tijelo, psihu i socijalizaciju osoba s invaliditetom. Ujedno je pomoćna terapija u tretmanu različitih vrsta tjelesnih oštećenja koja postiže izvrsne rezultate naročito kod neuromuskularnih poremećaja, pružajući jedini mogući nadomjestak hodanju osobama koje ne hodaju.
Osjećaji zadovoljstva i kontrole koji proizlaze iz jahanja i upravljanja životinjom od petstotinjak kilograma je snažan lijek koji jača samopouzdanje. Jahanje daje iskustvo slobode i pokretljivosti koji su nepoznati invalidnim osobama. Dodir sa životinjom koja nema predrasuda rađa posebnu ljubav.
Ljepota i plemenitost konja, njegova toplina i ritam pokreta predstavljaju kombinaciju s jedinstvenim terapijskim učinkom.

Program obuhvaća osmišljen kontakt s konjem, učenje kontroliranja konja u hodu (uz razne stupnjeve samostalnosti), učenje jahanja i vježbe na konju (posebno prilagođene prema vrsti hendikepa), nastavu u štali, igre na konju, terensko jahanje, elemente dresure i sportske pripreme za natjecanja za naprednije jahače uz vodstvo certificiranih i obučenih instrukora jahanja.
Instruktori terapijskog jahanja modificiraju program kako bi se zadovoljile pojedinačne potrebe svakog jahača.  Koriste se dodatna sredstva, igre i vježbe koje omogućuju jahačima sa kognitivnim ili fizičkim poteškoćama da nauče složene zadatke na konju i inkorporiraju svakodnevne životne sposobnosti i osnovno obrazovanje u časove jahanja. 
Jahači nade je trenutno jedini profesionalni program terapijskog jahanja sa certificiranim instruktorima u našoj zemlji, koji nudi ovu jedinstvenu i ključnu uslugu zajednici građana sa posebnim potrebama. 

Učinci terapijskog jahanja

Fizikalni učinci

 • Razvoj ravnoteže i osjećaja za simetriju
  Kako se konj kreće jahaču se konstantno remeti ravnoteža i zahtijeva trajno naizmjenično stezanje i opuštanje mišića. Ova vježba angažira i duboke mišića do kojih nije moguće doći uobičajenom fizikalnom terapijom. Trodimenzionalni ritmični pokreti konja slični su pokretima hodanja i uče mišiće nogu i trupa ritmičnim pokretima. Postavljajući jahača u različite položaje na konju, mogu se vježbati različite grupe mišića. Zaustavljanje i ponovno kretanje konja te promjena brzine i smjera pridonose željenom učinku.
 • Jačanje mišića
  Mišići se jačaju zbog povećane uporabe tijekom jahanja. Iako je jahanje vježba, doživljava se kao užitak te zbog toga jahač ima veću toleranciju i motivaciju za produženje vremena vježbanja.
 • Poboljšanje koordinacije, brži refleksi i bolje motoričko planiranje
  Jahanje konja zahtijeva dobru koordinaciju kako bi se dobio željeni odgovor od konja. Kako konj daje povratne informacije na svaki jahačev pokret, lako je vidjeti kad se postupa ispravno. Ponavljanje određenog slijeda pokreta potrebnog za kontroliranje konja ubrzava reflekse i pomaže u motoričkom planiranju.
 • Rastezanje ukočenih mišića
  Jahanje konja zahtijeva rastezanje mišića aduktora (primicača) bedra. Ovo se postiže istezanjem prije jahanja te početkom jahanja na uskom konju i postepenom prijelazu na šire konje. Gravitacija pomaže rastezanju prednjih nožnih mišića kad jahač sjedi na konju bez stremena. Jahanje sa stremenom u razini peta ili ispod pomaže istezanju Ahilove tetive i mišića lista. Mišići stomaka i leđa se istežu ako se jahača ohrabri na održavanje uspravnog položaja pri jahanju usprkos pokretima konja. Mišići ruke i šake se rastežu tijekom rutinskog vježbanja na konju te tijekom držanja i korištenja uzda.
 • Popuštanje grčeva (spazama)
  Spastičnost se smanjuje ritmičnim pokretima konja. Toplina konja potiče opuštanje tijela, osobito nogu. Uzjahivanje pomaže popuštanju grčeva mišića ekstenzora (ispružača) nogu. Držanje uzdi pomaže popuštanju grčeva fleksora (savijača) ruku. Mnogi od razvojnih položaja su razvijeni kako bi se otklonili ili smanjili grčevi. Umor također smanjuje grčeve jer dovodi do relaksacije.
 • Povećana pokretljivost zglobova
  Smanjenjem grčeva povećava se obim pokreta u zglobovima. Obim pokreta se također povećava i poboljšava ponavljanjem penjanja i silaska s konja, postavljanja sedla, timarenjem konja i vježbanjem tijekom lekcija.
 • Smanjenje abnormalnih pokreta
  popuštanjem spazma i povećavanjem obujma pokreta, sprječava se pojava abnormalnih pokreta. Tehnike opuštanja tijekom jahanja također pomažu njihovu sprječavanju.
 • Poboljšana respiracija i cirkulacija
  iako se jahanje ne smatra kardiovaskularnim (srčano-žilnim) treningom, kas i galop poboljšavaju i disanje i cirkulaciju.
 • Poboljšan apetit i probava
  kao i svi oblici vježbanja, jahanje potiče apetit. Probavni sustav je također stimuliran i povećava se učinkovitost probave.
 • Osjetna integracija
  jahanje stimulira taktilne osjećaje kroz osjet dodira i okolišnih podražaja. Sustav ravnoteže se stimulira pokretima konja, promjenama smjera i brzine. Njušni sustav odgovara na brojne mirise u štali i na ranču. Vidni sustav se koristi za kontroliranje konja. Brojni zvukovi potiču uporabu slušnog sustava. Svi ovi osjeti rade zajedno i integrirani su u činu jahanja. Aktivirani su proprioceptori (receptori, prijamnici, koji donose informacije iz mišića, tetiva, ligamenata i zglobova) i poboljšavaju propriocepciju, doživljaj tijela u prostoru.

Psihološki učinci

 • Općenito dobro osjećanje
  Vježbanje na svježem zraku u prirodi, izvan bolnice, liječničke ordinacije, terapijskih prostorija i dvorana ili kuće pomaže ljudima da se osjećaju bolje.
 • Poboljšano samopouzdanje
  Samopouzdanje se stječe usavršavanjem vještine koju obično izvode zdrave osobe. Sposobnost kontroliranja životinje koja je mnogo veća i jača djeluje vrlo povoljno na samopouzdanje. Sudjelovanje u događajima kao što su priredbe i izvedbe povećava osjećaj postignuća.
 • Povećano zanimanje za vanjski svijet
  Osobama koje dopuštaju bolesti, poremećaju ili invalidnosti da ih ograniči, svijet se svakim danom sve više sužava. Jahanje povećava zanimanje za događaje oko jahača, jahač istražuje svijet s konjem. Čak i vježbanje postaje zanimljivije ako se radi na konju.
 • Povećano zanimanje za vlastiti život
  Uzbuđenje jahanja, doživljaji i iskustva stimuliraju jahača, potiču ga na razgovor o tome i komunikaciju.
 • Poboljšane sposobnosti preuzimanja rizika
  Jahanje je rizičan sport. Jahač treba naučiti kontrolirati strah kroz ostajanje na konju, kao i pri pokušajima učenja novih vještina i položaja na konju.
 • Razvoj strpljenja                                                                                                                  Kako i konj ima mozak, jahač se uči strpljenju dok pokušava izvoditi vještine na konju ako konj ne surađuje. Ponavljanje temeljnih principa jahanja također pomaže razvoju strpljenja.
 • Emocionalna kontrola i samodisciplina
  Jahač brzo nauči kako jahač bez kontrole znači konja bez kontrole. Vikanje, plakanje i emocionalni ispadi uznemiruju konja, što opet plaši jahača. Jahači uče kontrolirati svoje emocije i prikladno ih izraziti.
 • Osjećaj normalnosti
  Tijekom usavršavanja vještine za koju se smatra kako je teška i posve zdravim osobama, jahač se osjeća normalnim.
 • Povećanje kontrole
  Jahač počinje doživljavati kako ima sve veću kontrolu nad svojim životom i svijetom kako se povećava mogućnost kontroliranja konja.

Socijalni učinci

 • Prijateljstvo
  iako jahanje može biti samostalna aktivnost, obično se provodi u grupama. Jahači dijele zajedničku ljubav prema konjima i zajedničko iskustvo jahanja, što je dobar temelj za gradnju prijateljstva.
 • Razvoj poštovanja i ljubavi prema životinjama
  Konji zahtijevaju mnogo njege i pozornosti. Jahači se vežu za ove životinje. Razvijaju zanimanje za njih i uče kako se o njima brinuti. Nauče kako na prvo mjesto staviti potrebe konja.                                                                                                                            
 • Povećanje iskustva
  Raznim iskustvima povezanim s jahanjem nema kraja. Od samog jahanja pa brige za konja, odlazaka na izložbe i izvedbe, učenja građe konja, jahač neprestano doživljava nova iskustva i raste. Konj također omogućuje jahaču odlazak na mjesta koja su inače nedostupna zbog moguće invalidnosti ili bolesti.
 • Užitak
  Jahanje je nedvojbeno zabavno. Jahač doživljava uzbuđenje i užitak svaki put kad dođe na lekciju.

Edukacijski učinci

 • Učenje čitanja
  prije nego nauči čitati osoba treba prepoznavati različite oblike, veličine pa čak i boje. Ovo se lakše može naučiti na konju, kroz igru i aktivnosti. Kad je učenje dio jahanja, manji je otpor prema tome. Uporabom znakova postavljenih oko arene mogu se učiti slova te čitanje riječi. Igre koje uključuju riječi i znakove za "izlaz", "opasnost", "stop" itd. pomažu učenju vžnih vještina uključujući čitanje.
 • Učenje matematike
  Brojanje se može naučiti brojanjem konjevih koraka, predmeta u areni ili čak konjevih nogu i ušiju. Koncept brojeva se uči uspoređivanjem broja nogu konja i jahača. Zbrajanje i oduzimanje se uče kroz igre bacanja brojem označenih predmeta te dodavanja i oduzimanja brojeva. Učenjem matematičkih koncepta kroz igru smanjuje se otpor prema učenju.
 • Motoričko planiranje
  Čak i jednostavni zadaci kao držanje i korištenje olovke zahtijeva opsežno motoričko planiranje. Znati što dolazi prvo u rasporedu događanja važan je dio provođenja svih aktivnosti. Te i druge vještine uče se tijekom jahanja kroz uporabu prepreka i mnogih drugih igara i aktivnosti.
 • Poboljšana oko-šaka koordinacija
  Koordinacija između oka i šake je važna za vještine kao što je pisanje. Ove se vještine mogu naučiti u aktivnostima i igrama terapijskog jahanja.
 • Vidna/prostorna percepcija
  Vidna i prostorna percepcija jest naša svijest o obliku i prostoru i naše razumijevanje povezanosti među oblicima u okolišu. Ovdje je uključena usmjerenost (razlikovanje lijevog od desnog); prostorna percepcija (razlikovanje objekata koji su po obliku slični, ali prostorno različiti, npr. "h" i "b"; percepcija oblika (npr. razlikovanje "h" i "m"), prepoznavanje likova (razlučivanje lika od pozadine) i vidna sekvencijalna memorija (kao pamćenje simbola u posebnom slijedu ili uzorku). Postavke čitanja i matematike uključuju vidno-prostornu percepciju. Vidno-prostorna percepcija se poboljšava kao prirodan rezultat kontroliranja konja. Za poboljšanje ovog područja mogu se raditi dodatne vježbe.
 • Diferencijacija
  Jahač uči diferencirati (razlikovati) značajne od beznačajnih podražaja iz okoliša. Poboljšanje ovog područja nastupa kad jahač nauči obratiti pozornost na konja i stvari koje mogu u

Terapija kroz kontakt sa konjima

U zavisnosti interesa, potreba i sposobnosti naših korisnika, te od nama dostupnih resursa, stalno prilagođavamo i poboljšavamo naš program.  Ovo je program psihoterapije uz pomoć konja, koji nudi interaktivan pristup za klijente koji se nose sa bihevioralnim i emotivnim pitanjima.  Ovaj pristup terapeutskom jahanju je fokusiran na to da klijenti dolaze u interakciju sa konjima na nekoliko načina.  Klijenti uče sve više o konjima kroz različite aktivnosti kao što su:

 • Briga o konjima – učenici uče da vode, timare i održavaju čistoću i sigurnost štala i pašnjaka, te usvajaju informacije o bojama i vrstama konja, te o terminologiji vezanoj za iste. 
 • Rukovanje konjima – učenici uče kako izabrati odgovarajuće uzde i staviti ih na konja; uče tehnike rukovanja i obučavanja kao što su lonziranje konja i slično.
 • Briga o zdravlju konja – učenici uče primjenjivati elemente prve pomoći konjima, uključujući čišćenje rana, mjerenje temperature, pulsa i disanja konja, postavljanja zavoja i poveza i identificiranja simptoma različitih bolesti.
 • Čišćenje – učenici uče osnove brige o štali, uključujući metenje, brisanje prašine, pranje, čišćenje boksova i opreme.
 • Učenje – učenici usvajaju informacije o ponašanju konja, uključujući direktni rad sa njima i metodote prirodne brige o konjima.

Samostalno sportsko jahanje

Klijenti razvijaju vještine jahanja bez pomoči obučenih jahača i volontera. Učene vještine odgovaraju njihovom invaliditetu tako da mogu savladati samostalnu brigu i osnovni rad sa konjima kao i određene jahačke vještine koje im pomažu da se pripreme za takmičenja, timske manevre i sl...

'Joker' PROGRAM

'Joker' program je namijenjeno našim fizički spremnijim jahačima.  Časovi mogu uključivati, ali nisu ograničeni na sedlanje konja,  jahanje kadrila stilom, preponsko  jahanje,  dresurno, jahanje u prirodi i td.  Jahači svih nivoa i sposobnosti su pozvani da se uključe.  Vrlo smo zahvalni našim fizički spremnijim klijentima i njihovom doprinosu kroz volontiranje u našim programima!

 

PLANIRANI PROGRAMI

Horses for heros-Program dizajniran od strane NARHE* i Pentagona koji sluzi veteranima rata

Uzimajući u obzir relativno skoru ratnu historiju u regiji, postoji neobično visoka potražnja za terapijama od kojih boračka populacija može imati koristi. Ovaj program će borcima pomoći da se bolje nose sa povredama glave i kičme, amputacijama i gornjih i donjih ekstremiteta, oštećenjem sluha i vida i posttraumatskim stresnim poremećajem. Borci koriste hipoterapiju i konje kao terapijsko sredstvo da povećaju balans i kontrolu pokreta na konju, ali i na tlu. U sportskom jahanju, borci se fokusiraju na učenje vještina jahanja kroz postizanje terapeutskih ciljeva. Također radili bi na tome da počnu samostalnu jahati.
Uzimajući u obzir relativno skoru ratnu historiju u regiji, postoji neobično visoka potreba za terapijama od kojih boračka populacija može imati koristi. Ovaj program će bivšim borcima pomoći u slučajevima povreda kičme, glave, amputacijama gornjih i donjih ekstremiteta, oštećenjem sluha i vida i najčešćim posttraumatskim sindromom. Pored svega navedenog, jahanje se koristi i kao sredstvo za poboljšanje ravnoteže i podizanje psihološkog nivoa učesnika.

Takmičarski tim

Napredni tim jahača uči o sportskom duhu, timskom radu i pravilima takmičenja. Sistematskim radom se pripremaju za učešća u lokalnim i regionalnim takmičenjima, kojih zahvaljujući Savezu konjičkih organizacija, danas ima sve više.
Jedan od planova Jahača nade je da osnuje i trenira prvi BiH-a paraolimpijski tim koji će svoje umijeće iskazati i na međunarodnom nivou!

Hipoterapija

Hipoterapija je sastavni dio terapijskog jahanja kao njegov medicinski oblik koji se definira kao oblik liječenja, rehabilitacije ili fizioterapije koju provodi viši ili dipl. fizioterapeut posebno obučen znanjem i iskustvom u konjaništvu i radu s neurološkim bolesnicima.

Riječ dolazi od grčkog "hippos" što znači konj. Fizioterapeuti, radni i govorni terapeuti koriste ovaj oblik liječenja za klijente koji imaju oštećenje pokreta. Konjski hod stvara osjetni podražaj koji se mijenja, ritmičan je i ponavljan. Jahač odgovara pokretima tijela sličnima pokretima zdjelice pri hodanju. Razne mogućnosti konjskog hoda omogućuju terapeutu stupnjevanje osjetnih podražaja te uporabu pokreta u kombinaciji s drugim oblicima liječenja za postizanje cilja. Pacijenti oduševljeno reagiraju na ugodan način učenja i vježbanja u prirodnom okruženju.

Indikacije za hipoterapiju:

Glavne indikacije za hipoterapiju su neurološke smetnje gibanja različite
etiologije:

- najčći neurološki ispadi :

 • spastičnost
 • hipotoničnost
 • atoničnost
 • hiperkinetično- hipotonični sindrom
 • hipokinetično -hipertonični sindrom

- klasične indikacije :

 • CP
 • multipla skleroza
 • spina bifida
 • poliomelitis
 • spastični
 • tortikolis
 • parkinsonova bolest
 • poliomiolitis
 • posttraumatska
 • neurološka oboljenja
 • degenerativna neurološka oboljenja

Nova kategorija korisnika usluga programa terapijskog jahanja su ranjenici. NARHA
u suradnji s Pentagonom je osnovala poseban program Horses for Heroes za ranjenike i ratne vojne veterane.

Učinci hipoterapije:

Neuromotorika

 • regulacija tonusa
 • ravnotežne reakcije
 • simetrija
 • uspravno držanje - preko mobilizacije zdjelice
 • ritam - pravilan obrazac kretanja
 • trening učenja ljudskog hoda (kretnje konja prenose se na kretnje čovjeka)
 • motorika usta

Senzomotorika

 • svjesnost o svome tijelu
 • svjesnost okoline
 • duboki osjet

Psihomotorika

 • svladavanje straha od kretanja
 • razvoj identiteta
 • razvijanje odnosa, veselje, aktivno sudjelovanje

Sociomotorika

 • poticanje i harmonizacija korisnika
 • otvaranje prema okolini
 • socijalna komunikacija

*Potrebna je uputnica ljekara za tretman.

get
get
contactus
contact mail studiolisica